خوش آمدید ورود یا ثبت نام

تبلیغات
Bia2Aroosi
کانال خانوم گل'
Ads Ads

close
Ads
 
امتیاز موضوع:
  • 29 رأی - میانگین امتیازات: 3.07
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

انبانک (خیارک) آلو

ناظم خانوم گل

*******
وضعیت : آفلاین
ارسال‌ها:
1,116
تاریخ عضویت:
فروردين ۱۳۹۰
مدال ها
مدال برنده مسابقه هنری

اعتبار: 1456


محل سکونت : تهران
ارسال: #1
انبانک (خیارک) آلو
به این بیماری «انبونک آلو» یا «خیارک آلو» هم گفته می شود. انبانک آلو نوعی بیماری قارچی است که بیشتر به میوه و گاهی به برگ و شاخه ی درختان جنس Prunus- به ویژه آلو های اروپایی- حمله می کند. این بیماری انتشار جهانی دارد. در ایران زیاد شایع نیست و خسارت قابل توجهی نمی زند. در بعضی از سال ها که در بهار هوا خنک و بارانی است روی درختان آلو دیده می شود. انبانک آلو در ایران از اردبیل، ارومیه، قزوین، طالقان و اهر گزارش شده است.

نشانه های بیماری
نشانه های این بیماری روی میوه شایع تر و نمایان تر از علایم آن روی برگ و سرشاخه هاست. میوه های بدشکل و دراز می شوند به گونه ای که گاهی طول میوه ی مبتلا تا 10برابر طول میوه ی طبیعی و سالم می رسد. داخل میوه های به شدت آلوده خالی مانده، هسته در آن ها تشکیل نمی شود؛ گاهی هم درون آن ها هسته تشکیل و از نوعی بافت اسفنجی پر شود. در بیشتر موارد داخل میوه های عفونی خالی و پوسته ی خارجی آن ها نازک، سخت و سیاه هستند. این میوه ها به تدریج می ریزند. برگ ها و سرشاخه های مبتلا به بیماری انبانک مانند برگ ها و سرشاخه های مبتلا به برگ پیچیدگی هلو، بر اثر Taphrinadeformance پیچیدگی پیدا می کنند. نشانه های بیماری روی اندام های آلوده 8-6 هفته پس از شکفتن جوانه های درخت آشکار می شوند.
عامل بیماری
عامل این بیماری در ایران، TaphrinapruniTul. گزارش شده است در امریکا علاوه بر این قترچ، گونه ی T.communis همبه گونه های آلو مخصوصاً آلو های وحشی حمله می کند.
چرخه بیماری
دوره ی بیماری انبانک آلو به چرخه زندگی برگ پیچیدگی هلو بسیار شبیه است. بیمارگر(عامل بیماری) روی سرشاخه ها و فلس های جوانه ها به شکل بلاستوسپورها و آسکوسپورها زمستانگذرانی می کند. همزمان با شکفتن جوانه های درخت در بهار و در هوای خنک و مرطوب، در میوه ها، سرشاخه ها و برگ ها عفونت ایجاد می شود. آلودگی بیشتر روی میوه ها بروز می کند. ریسه های قارچ به سرعت همراه با نمو میوه به روش خاصی تکثیر می شوند(می افژولند) و موجب پیدایش پررشدی شدید و درنتیجه پفکی و بادکنکی شدن میوه می گردند. همزمان با تشکیل انبانک و تبدیل میوه ها به کیسه های کوچک خالی، بر لایه(هیمنیوم) مولد آسک شروع به رها کردن آسکوسپورها می کند. آسکوسپورهای در حال جوانه زنی به شکل لایه ای سطحی و حالت مخملی به رنگ خاکستری روی میوه های آلوده دیده می شوند.
مبارزه
توصیه می شود حتی المقدور از ارقام مقاوم یا محتمل آلو برای احداث باغ های جدید استفاده شود. مؤثرترین راه برای مهار بیماری در باغ هایی که درختان آن ها به این بیماری حساس هستند استفاده از قارچ کش و سمپاشی درختان است. با سمپاشی درخت ها یک دفعه در اواخر پایز و دغفه دوم در اواخر زمستان قبل از شکفتن جوانه ها بیماری به طور رضایت بخشی کنترل می شود. مخلوط بردو به نسبت 1/2درصد از جمله قارچ کش های مؤثر است، فربام و کلروتالونیل نیز برای مبارزه با این بیماری توصیه می شوند.
منبع: درسنامه بیماری های مهم درختان میوه در ایران، دکتر اشکان
لکه قرمز برگ آلو و گوجه
بیماریلکه قرمز برگ آلو بیشتر در نواحی جنوب و جنوب شرقی اروپا شامل رومانی، بلغارستان و تاجیکستان شیوع دارد. این بیماری در بیشتر استان های ایران هم شایع است و تاکنون از استان های آذربایجان شرقی، همدان، مرکزی و نیز سواحل دریای خزر، گرگان، قصرشیرین، خرم آباد و کرج از روی درختان آلو، گوجه و آلو وحشی گزارش شده است. به طور کلی خسارت این بیماری در ایران زیاد نیست و فقط در سال هایی که شزایط محیطی برای رشد عامل بیماری مناسب باشد بیشتر برگ های میزبان آلوده شده، موجب اختلال در اعمال حیاتی، ضعف و کاهش میوه ی آن می گردد. نشانه های این بیماری در همدان روی دمبرگ و سرشاخه های درختان آلو نیز گزارش شده است(میناسیان و باب الحوائجی 1370).
نشانه های بیماری
روی برگ های آلو، لکه های مدور یا بیضی شکل ظاهر می شوند که ابتدا زرد هستند و سپس قرمز رنگ می شوند. برگ در محل لکه ها کمی متورم و کلفت می شود. در اواخر تابستان معمولاً لکه های بیماری به ریگ قهوه ای تا قهوه ای تیره در می آیند. رنگ لکه ها معمولاً در پشت برگ پررنگ تر از رنگ آن ها در سطح بالایی برگ است. بافت برگ در ناحیه ی این لکه ها غضروفی می شود، در محل لکه ها شطح زیرین برگ برآمدگی و سطح فوقانی فرورفتگی پیدا می کند. معمولاً تعداد این لکه ها روی برگ زیاد و گاهی به 50 تا 60عدد می رسد. برگ هایی که به شدت آلوده باشند قبل از موقع، خزان می کنند. قطر برگ در ناحیه ی لکه ها به 2 تا3 میلی متر می رسد. لکه های برگ آلو نسبت به لکه های بیماری لکه آجری برگ بادام شفاف تر و براق ترند. حمله ی قارچ به برگ باعث به هم خوردن نظم بافت های برگ شده، معمولاً طول سلول ها افزایش می یابد.
عامل بیماری
عامل بیماری لکه قرمز برگ آلو قارچی هتروتال به نام Polystigmarubum(pers.) Dc. است. این قارچ به رده ی Pyrenomycetes و راسته ی Phyllachorales تعلق دارد. در جنس Polystigmaاستروما و کلیپئوس کاملاً رشد کرده است.

ارایه دهنده: خانم مرتضوی

pstoos.mihanblog.com
امضای reyhaneh
خدایا
دلمو دست تو دادم دلمو آسمونی کن/ همیشه مهربون بودی دوباره مهربونی کن

۲۷-۸-۱۳۹۰, ۰۱:۰۱ صبح
یافتن سپاس نقل قول



ّبرگزیده مردمی ششمین جشنواره وب ایران در بخش خانواده و کودک
Top of Page
کپی برداری بدون ذکر منبع مجاز نبوده و تمامی حقوق متعلق به © انجمن خانوم گل می باشد