۱۰-۱۱-۱۳۸۹, ۱۰:۰۱ ق.ظ
آیا عکسبرداری از خوراکی ها و مواد غذایی برای شما جالب است؟ کافی است به هر کتابفروشی بروید و کتاب های آَشپزی را ورق بزنید تا از دستورهای تهیه غذاهای خوشمزه و بهتر از همه عکسهای واقعاً اشتها آور آنها لذت ببرید. مجموعه ای زیبا از سبزیجات با سس های براق و درخشان در بشقاب های سفید و رنگی و پاک با چیدمان شگفت انگیز روی میز – می دانید راجع به کدام عکسها صحبت می کنم. خیلی وقت ها عکسهای این کتابها نقش اصلی را بازی می کند و دستورهای تهیه غذا به اولویت دوم تبدیل می شوند.
اما آیا می دانید چطور باید از مواد غذایی و خوراکی ها عکس گرفت؟
۱. نوردهی و روشنایی
مواد غذایی و خوراکی ها را درست مانند اشیا ثابتی که از آنها عکس می گیرید فرض کرده و مطمئن شوید که نور آنها کافی است. یکی از بهترین جاهایی که برای عکسبرداری از غذاها وجود دارد کنار پنجره است که نور طبیعی زیادی از آن داخل می شود و احتمالاً اگر فلاش خود را به دیوار یا سقف بزنید تا بازتاب غیرمستقیم آنرا روی سوژه بگیرید، نور متعادل تری خواهید داشت که سایه ها را از بین می برد. نور روز به طبیعی تر شدن جلوه عکس کمک می کند.
۲. محیط اطراف
شما فقط نباید به آرایش غذا توجه کنید بلکه باید به محیطی که بشقاب یا کاسه غذا را در آن قرار می دهید و آرایش و چیدمان میز هم دقت کنید. شلوغ کردن عکس با یک میز پر از لوازم کار خوبی نیست ولی قرار دادن یک یا مولفه اضافی مانند یک لیوان، چنگال، گل یا حتی یک دستمال می تواند عکس را زیباتر کند. این مولفه ها را می توان در موقعیت های ثانویه در زمینه عکس قرار داد.
۳. سریع عمل کنید
غذاها ظاهر اشتها آور خود را برای مدت طولانی حفظ نمی کنند پس شما بعنوان عکاس باید آماده باشید و بتوانید خیلی سریع بعد از پخته شدن غذا از آن عکس بگیرید. برای این کار باید بدانید که قبل از رسیدن غذا بروی میز دقیقاً چه کاری می خواهید با آن انجام دهید و چطور می خواهید از آن عکس بگیرید. خیلی از عکاسان از قبل میز را با یک بشقاب خالی می چینند و لوازم اضافی مورد نظرشان را در جای دلخواه قرار می دهند، سپس وقتی غذا حاضر شد بشقاب پر را با بشقاب خالی عوض می کنند و عکس می گیرند. با این کار می توانید آرایش دلخواه تان را از قبل تمرین کنید.
۴. چیدمان و تزیین
طرز قرار گرفتن غذا بروی بشقاب عامل بسیار تعیین کننده ای در عکاسی شماست. به متعادل بودن کمپوزیسیون غذا در کادر (رنگ، شکل و غیره) دقت کرده و خطی فرضی در کادر قائل شوید که به غذا منتهی می شود (از خطوط هادی و قانون یک سوم استفاده کنید. در قانون یک سوم یا قانون طلایی عکاسی گفته می شود که کادر مستطیل شکل خود را به سه ناحیه مساوی تقسیم کنید و سپس سوژه در خط یک سوم قرار دهید تا جذابیت بصری بیشتری داشته باشد).
۵. سوژه را بهسازی کنید
یکی از عکاسان حرفه ای به من گفت که همیشه مقداری روغن نباتی آماده دارد و آنرا با یک برس کوچک روی غذا می زند تا تلالو خوبی پیدا کند.
۶. زاویه پایین
اشتباهی که اکثر عکاسان تازه کار مرتکب می شوند این است که از زاویه دقیقاً بالای غذا از آن عکس می گیرند. این کار در بعضی شرایط مناسب است ولی بیشتر اوقات بهتر است از فاصله کم با بشقاب (یا کمی بالای آن) عکسی زاویه دار بگیرید.
۷. ماکرو
فوکوس دقیق بروی غذا بسیار مهم است. از قابلیت ماکروی دوربین خود برای کلوز آپ استفاده کنید.
۸. بخار
اگر بخار از غذا بلند شوند حس تازه پخته شدن غذا را منتقل می کند و خیلی از عکاسان این حالت را می پسندند. البته ایجاد این فضا به روش طبیعی می تواند سخت باشد. یک عکاس به من گفت که برای تولید بخار چند گلوله پنبه ای کوچک را خیس می کند و در مایکرویو قرار می دهد و بعد آنها را زیر غذا و لابلای آن پنهان می کند.
اما آیا می دانید چطور باید از مواد غذایی و خوراکی ها عکس گرفت؟
۱. نوردهی و روشنایی
مواد غذایی و خوراکی ها را درست مانند اشیا ثابتی که از آنها عکس می گیرید فرض کرده و مطمئن شوید که نور آنها کافی است. یکی از بهترین جاهایی که برای عکسبرداری از غذاها وجود دارد کنار پنجره است که نور طبیعی زیادی از آن داخل می شود و احتمالاً اگر فلاش خود را به دیوار یا سقف بزنید تا بازتاب غیرمستقیم آنرا روی سوژه بگیرید، نور متعادل تری خواهید داشت که سایه ها را از بین می برد. نور روز به طبیعی تر شدن جلوه عکس کمک می کند.
۲. محیط اطراف
شما فقط نباید به آرایش غذا توجه کنید بلکه باید به محیطی که بشقاب یا کاسه غذا را در آن قرار می دهید و آرایش و چیدمان میز هم دقت کنید. شلوغ کردن عکس با یک میز پر از لوازم کار خوبی نیست ولی قرار دادن یک یا مولفه اضافی مانند یک لیوان، چنگال، گل یا حتی یک دستمال می تواند عکس را زیباتر کند. این مولفه ها را می توان در موقعیت های ثانویه در زمینه عکس قرار داد.
۳. سریع عمل کنید
غذاها ظاهر اشتها آور خود را برای مدت طولانی حفظ نمی کنند پس شما بعنوان عکاس باید آماده باشید و بتوانید خیلی سریع بعد از پخته شدن غذا از آن عکس بگیرید. برای این کار باید بدانید که قبل از رسیدن غذا بروی میز دقیقاً چه کاری می خواهید با آن انجام دهید و چطور می خواهید از آن عکس بگیرید. خیلی از عکاسان از قبل میز را با یک بشقاب خالی می چینند و لوازم اضافی مورد نظرشان را در جای دلخواه قرار می دهند، سپس وقتی غذا حاضر شد بشقاب پر را با بشقاب خالی عوض می کنند و عکس می گیرند. با این کار می توانید آرایش دلخواه تان را از قبل تمرین کنید.
۴. چیدمان و تزیین
طرز قرار گرفتن غذا بروی بشقاب عامل بسیار تعیین کننده ای در عکاسی شماست. به متعادل بودن کمپوزیسیون غذا در کادر (رنگ، شکل و غیره) دقت کرده و خطی فرضی در کادر قائل شوید که به غذا منتهی می شود (از خطوط هادی و قانون یک سوم استفاده کنید. در قانون یک سوم یا قانون طلایی عکاسی گفته می شود که کادر مستطیل شکل خود را به سه ناحیه مساوی تقسیم کنید و سپس سوژه در خط یک سوم قرار دهید تا جذابیت بصری بیشتری داشته باشد).
۵. سوژه را بهسازی کنید
یکی از عکاسان حرفه ای به من گفت که همیشه مقداری روغن نباتی آماده دارد و آنرا با یک برس کوچک روی غذا می زند تا تلالو خوبی پیدا کند.
۶. زاویه پایین
اشتباهی که اکثر عکاسان تازه کار مرتکب می شوند این است که از زاویه دقیقاً بالای غذا از آن عکس می گیرند. این کار در بعضی شرایط مناسب است ولی بیشتر اوقات بهتر است از فاصله کم با بشقاب (یا کمی بالای آن) عکسی زاویه دار بگیرید.
۷. ماکرو
فوکوس دقیق بروی غذا بسیار مهم است. از قابلیت ماکروی دوربین خود برای کلوز آپ استفاده کنید.
۸. بخار
اگر بخار از غذا بلند شوند حس تازه پخته شدن غذا را منتقل می کند و خیلی از عکاسان این حالت را می پسندند. البته ایجاد این فضا به روش طبیعی می تواند سخت باشد. یک عکاس به من گفت که برای تولید بخار چند گلوله پنبه ای کوچک را خیس می کند و در مایکرویو قرار می دهد و بعد آنها را زیر غذا و لابلای آن پنهان می کند.
چرخ بر هم زنم ار جز به مرادم گردد
من نه آنم که زبونی کشم از چرخ فلک
من نه آنم که زبونی کشم از چرخ فلک